Ο Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός μεταξύ πανεπιστημιακών ομάδων ο οποίος προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους ως μελλοντικοί μηχανικοί, χαρίζοντας τους μια τεράστια εμπειρία, δουλεύοντας σε πραγματικές συνθήκες και κάτω από πολύ καθορισμένες προθεσμίες. Διοργανώνεται από την MEF (Moto Engineering Foundation), στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία, όπου οι μοτοσυκλέτες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους επαγγελματικού επιπέδου.

Στόχος είναι η σχεδίαση μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto3, ικανοποιώντας τις τεχνολογικές απαιτήσεις που ορίζονται από τον διαγωνισμό, µε έμφαση στα θέματα ασφαλείας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί πρόκληση για τους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν τη δημιουργικότητά τους και τις τεχνικές τους δεξιότητες  απέναντι στην κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από προσωπικότητες του χώρου σχετικές με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

2014

Η ομάδα Tyφoon MotoRacing UoWM ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014 από πρωτοβουλία φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της ομάδας, η σχεδίαση, μελέτη και ανάπτυξη μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto3.

Η ομάδα ξεκίνησε δυναμικά θέτοντας ως στόχο την αναζήτηση της απαραίτητης βιβλιογραφίας και την εκμάθηση  κατάλληλων λογισμικών, απαραίτητα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου project.

2015

Μέσα στο 2015 υλοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες που αφορούσαν τον σχεδιασμό και την κατασκευή της μοτοσυκλέτας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας εξοικειώθηκαν πλήρως με τα προγράμματα αναλύσεων και σχεδιασμού και μέχρι το καλοκαίρι του 2015 είχαν στα χέρια τους τα πρώτα σχέδια του πρωτοτύπου με το όνομα TyΦ-One.

Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε και επίσημα η εγγραφή της ομάδας στον διαγωνισμό και μέχρι το τέλος του Απριλίου η ομάδα είχε στην διάθεση της τον κινητήρα, τα τακάκια και τα ελαστικά, το kit που παρέχει ο διαγωνισμός προς όλες τις ομάδες.

Το συγκεκριμένο γεγονός σήμανε την καθημερινή ενασχόληση σχετικά με την βελτίωση και τελική ανάλυση των σχεδίων που είχαν δημιουργηθεί. Ταυτόχρονα, αρκετή σημασία δόθηκε  στον τελικό σχεδιασμό πάνω στην εργονομία και  με βάση τις προδιαγραφές του κινητήρα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η σχεδίαση και η μελέτη του TyΦ-One είχε ολοκληρωθεί και η ομάδα είχε φτάσει στο τελικό και ουσιαστικότερο κομμάτι αυτού του εγχειρήματος, την κατασκευή.

Παράλληλα με αυτές τις εργασίες, η ομάδα αναζητούσε διαρκώς πηγές χορηγήσεων ώστε να  μπορέσει να ενισχυθεί οικονομικά και να υλοποιήσει τους στόχους της. 

Στα τέλη 2015, η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες χορηγίες ώστε να πραγματοποιήσει την κατασκευή του πρωτοτύπου της το έτος 2016. Η αναζήτηση χορηγιών ήταν συνεχής και αναγκαία καθώς η ομάδα χρειαζόταν υλικά, εργαλεία, έξοδα μετακινήσεων αλλά και χρηματικά ποσά ώστε να τελειοποιήσει το μοντέλο που ανέπτυξε.

2016

Βασιζόμενη στα σχέδια που αναπτύχθηκαν την χρονιά που πέρασε, η ομάδα ξεκίνησε να επισκέπτεται μηχανουργεία της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, ούτως ώστε να αρχίσουν να παίρνουν μορφή τα υλικά που, είτε είχε αγοράσει είτε της είχαν χορηγηθεί.

Έτσι, μέσα στο 2016,  το μοντέλο ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά και η ομάδα  κατάφερε να κατασκευάσει, λίγο πριν τα μέσα του 2016, τα πρώτα κομμάτια της μοτοσυκλέτας. Χρησιμοποιώντας την καινοτομία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, δημιουργήθηκαν αρκετά μέρη της  μοτοσυκλέτας, με απώτερο σκοπό να μελετηθούν ως προς την συμπεριφορά και συνδεσμολογία τους, πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του μοντέλου.

Στα μέσα του 2016 η ομάδα έλαβε μέρος και σε αρκετές εκδηλώσεις με θέμα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό όπου της δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό αυτά που είχε καταφέρει τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Μέχρι και το καλοκαίρι του 2016 η μοτοσυκλέτα ήταν έτοιμη. Η ομάδα είχε στη διάθεσή της, μετά από αρκετή προσπάθεια και συντονισμένη δουλειά, μία ολοκληρωμένη μηχανή, έτοιμη να αγωνιστεί. Ο οδηγός, Αντώνης Λαγγίδης, θα εκπροσωπούσε την ομάδα μας στην πίστα. Το φθινόπωρο του 2016 στην πίστα της Αραγονίας, στην Ισπανία, η ομάδα παρουσίασε μία αρκετά υποσχόμενη μοτοσυκλέτα συνοδευόμενη και από ένα πλήρες πλάνο εκβιομηχανοποίησης (business plan) όπου κατάφερε να αποσπάσει στη γενική κατάταξη την ένατη θέση από τριάντα πέντε παγκόσμιες συμμετοχές. Στο αποτέλεσμα συνετέλεσε αρκετά το γεγονός πως, το business plan της ομάδας κατέλαβε την δεύτερη θέση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

2017

Μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα της πρώτης ομάδας, δημιουργήθηκε η δεύτερη, ως συνέχεια της προηγούμενης, με σκοπό να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον διαγωνισμό MotoStudent. Οι εργασίες είχαν ήδη ξεκινήσει και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Τον Απρίλιο, η ομάδα πραγματοποίησε την εγγραφή της (registration) στον διαγωνισμό καθώς προχωρούσε με την εκπαίδευση της στα λογισμικά.

Το καλοκαίρι η ομάδα είχε ήδη θέσει του πρώτους σχεδιαστικούς στόχους καθώς προχωρούσε σταθερά στην συγγραφή του πρώτου κεφαλαίου της τεχνικής έκθεσης που οφείλε να παραδώσει στον διαγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο παρέδωσε με επιτυχία το κεφάλαιο ‘’Conceptual Design’’. Λίγο μετά την παράδοσή του, η άφιξη του πρώτου MotoStudent Kit (κινητήρας και ελαστικά) σήμανε την τελική σχεδίαση και ανάλυση του πρωτότυπου με όνομα Χίμαιρα, με βάση τις προδιαγραφές του κινητήρα.

Τους επακόλουθους μήνες, η ομάδα είχε να αντιμετωπίσει αρκετό φόρτο εργασίας καθώς έπρεπε να προετοιμαστεί για την παράδοση του κεφαλαίου ‘’Detailed Design’’ που αφορά την τελική σχεδίαση και μελέτη του μοντέλου Χίμαιρα. Παράλληλα, χρειάστηκε αρκετή έρευνα για την ανάπτυξη των κεφαλαίων ‘’Industrial Production’’ και ‘’Business Plan’’ που αφορούν την ανάπτυξη  και μελέτη μιας εικονικής επιχείρησης  με κύρια ενασχόληση την μαζική παραγωγή μοτοσυκλετών στην χωρά.

2018

Η νέα χρονιά βρήκε την ομάδα σε πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς μετά την παράδοση του ‘’Detailed Design’’ στον διαγωνισμό, προετοίμαζε το πλάνο εκβιομηχανοποίησης. Παράλληλα, η συνεχής αναζήτηση χρηματικών πόρων όπως και εξωτερικών συνεργατών ήταν παράγοντας κλειδί για την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου του δεύτερου μοντέλου.

Τον Απρίλιο, η ομάδα είχε επίσημα ξεκινήσει την κατασκευή της Χίμαιρας, ενώ ταυτόχρονα τελειοποιούσε τα δυο κεφάλαια της εικονικής εταιρείας που μελετούσε. Τέλη του μήνα, παραδόθηκαν με επιτυχία αυτά τα δυο κεφάλαια στον διαγωνισμό.

Η ομάδα μας συνέχισε να εργάζεται σκληρά, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ως την τελική φάση του διαγωνισμού. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στην πίστα των Σερρών (3 για την ακρίβεια), με την τελευταία να είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έπειτα ήρθε η ώρα του διαγωνισμού. Η Tyφoon Motoracing διακρίθηκε κερδίζοντας τα βραβεία «Best Innovation» και «Best Design».Στη συνολική κατάταξη του MS1(θεωρητικό κομμάτι του διαγωνισμού) ήταν τέταρτη. Συγχρόνως τερμάτισε πρώτη στην καλύτερη επιτάχυνση και στο mechanical test που αφορούν το πρακτικό κομμάτι του διαγωνισμού(MS2). Παρόλα αυτά, ένα πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου στέρησε από την ομάδα μας μια καλή πορεία στον αγώνα, με αποτελέσμα να την «ρίξει» στην έβδομη θέση στην συνολική κατάταξη του διαγωνισμού, καθώς και στην έβδομη θέση στο MS2.

2019

Μέτα την πολύ μεγάλη επιτυχία της Tyφoon 2016-2018 στον Motostudent V, άρχισε η αναζήτηση των νέων μελών για την επόμενη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2019 συστάθηκε η νέα γενιά της Tyφoon και ξεκινήσαν εκ νέου οι εργασίες για τον διαγωνισμό Motostudent VI, με σκόπο όχι απλά η ομάδα να κρατήσει τα κεκτημένα της, αλλά να ανέβει ακόμα παραπάνω. Το όνομα που αποφασίστηκε για το νέο μοντέλο ήταν «Κέρβερος» κι έτσι το νέο project ξεκίνησε να παίρνει υπόσταση. Τον Μάρτιο ξεκίνησε η λαχειοφόρος αγόρα για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας με σημαντική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.